Dat San Francisco een culinair paradijs zou zijn, dat stond vast. Maar dat het 3 weken lang een feest zou worden voor de smaakpapillen was toch een onverwachte meevaller. Een terugblik op 3 weken culinair Californië (ook al ligt dat alweer enkele maanden achter me).

* boerenkool - oftwel kale - is hip *

Van kalechips tot kaleshakes, van boerenkoolsalade tot een halve groentenafdeling in de supermarkt met boerenkool. Eén ding is zeker, je gaat San Francisco niet buiten zonder boerenkool geproefd te hebben. En dat het smaakt. 

* roadtrippen door de saladebar van Californië, van local farmer naar local farmer *

Het NW van Californië is zowat de tuin van de regio. En dus hopten we met onze ultrahippe kiwigroene auto langs de aardbeienplantages, avocadokwekerijen en meer van dat lekkers. En uiteraard moet je dan al eens stoppen bij de local farmer om inkopen te doen. Altijd te enthousiast over wat er allemaal te koop lag. En dus nooit honger geleden op de zoveelste picknick onderweg.

* doe maar Mexicaans *

Spreek je geen Spaans, maar wil je graag elke dag Mexicaans eten, is Californië absoluut een waardig alternatief. Op elke hoek van de straat en daartussenin vind je geweldig lekker Mexicaans eten. Wij hebben dus ons persoonlijk record aan tortillachips met pico de gallo met verve verbeterd. Om nog maar te zwijgen van de tamale, taco's en guacamoledips.

* wij hipsters schuiven gerust een uur buiten aan voor een tafeltje op restaurant *

Ah ja. In Los Angeles en San Francisco voorzie je maar best wat leuke gespreksonderwerpen en een klein fondke vooraf als je gaat eten. Als je hip wilt zijn, ga je immers naar de leukste restaurants van de stad en daar is het doodnormaal om een uurtje in de rij te staan. Gewoon bij aankomst je naam doorgeven en wachten tot het verlossende "Lispet?" een uur of wat later klinkt voor je aan tafel kunt. Maar zo hebben we toch maar lekker bij de lekkerste Mexicaan in Venice Beach, de tofste sushibar in LA en de populairste patissier in San Francisco gegeten. Om nog maar te zwijgen van de pizza daar. Je merkt het al, in San Francisco en LA ben je ook op culinair vlak een wereldburger.

* picknick with a view *

Als volleerde roadtrippers mag je gerust uitpakken met een geweldige "picknick with a view". Een broodje met edamamehummus smaakt eens zo lekker met de Grand Canyon op de achtergrond, een pastasalade met onze basic camping kitchen eens zo sappig voor de tent in Joshua Tree National Park en een glutenfree organic sugarfree oatmeal breakfast eens zo gezond met de verse lucht erbij van Big Sur. En het is niet omdat wij op de camping wat uitzet betreft volledig in het niets vielen bij de indrukwekkende campingkeukens en pottencollectie die de Amerikanen elke avond bij het kampvuur installeerden, dat wij daarom culinair moesten onderdoen. Integendeel! Dan onderschatten ze de Belgian sista's. 

* en dat we hebben genoten *

Van het "salt & pepper" ijsje bij Humphry Slocombe in San Francisco, de verse crab cakes die we kochten bij Whole Foods, ons Creools stoofpotje op de food market in LA en alle cafés, restaurants en winkels die nog meer glutenfree, organic, low fat, high energy en healthy waren dan alle andere.

* en deze culinaire missers verdringen we gewoon even *

chipszakken van een halve meter groot (nee, we overdrijven niet, helaas geen camera bij op dat moment), de coupe vanille met cola die je in Las Vegas kan bestellen bij het ontbijt en de pulled pork uit blik die een wacko voor ons heeft klaargemaakt in de middle of nowhere. Tja, het blijft tenslotte Amerika.

Een kookboek en veel smaken rijker keerden we terug naar Antwerpen. En die boerenkool, dat wordt ook op Donderdag Groentendag ongetwijfeld een topper!
Comment