Ik heb even getwijfeld of ik mijn blog wel zou openen met een gerecht dat gebaseerd is op een diepvriesgroente. De enige groente die ik diepvries koop.

Maar deze soep is ondertussen uitgegroeid tot een echte Trizee Privee klassieker. Lekker het hele jaar door, zowel warm als koud. En dus vind ik het toch op zijn plaats hier. Oordeel zelf.

* erwten-munt soep *

  • 3.5 liter | 12 personen
  • 2 uien, in grove stukken snijden
  • 1.5 prei, goed wassen en in grove stukken snijden
  • 1.5 kg diepvrieserwten
  • kruidenboeket | tijm, laurier, peterseliestengel
  • 2.5 l groentebouillon | zelf getrokken of water met 2 blokjes groentebouillon
  • bosje munt

Smelt een klontje bakboter in soeppot en voeg uien en prei toe. Laat 10-tal minuten stoven op hoog vuur. Voeg water, bouillonblokjes en kruidenboeket toe. Breng aan de kook onder deksel. Zodra het water kookt, draai je het vuur zacht. Laat 40 minuten pruttelen.
Voeg erwten toe en laat 8-tal minuten doorkoken.
Haal het kruidenboeket eruit en mix de soep fijn. Zeef de soep door een fijne zeef in een andere pot. Voeg de muntblaadjes toe en mix opnieuw.
Afkruiden met peper en zout naar smaak.

Nog wat creatiever?
Voeg een potje zachte geitenkaas toe.