(instagram post 21 november 2022)

De ondernemersstiel.
Het is wat.

Ik kom helemaal niet uit een gezin van ondernemers. Dat hoeft niet. Je leert het vak met vallen en opstaan. En zweet. En tranen. Met een goeie boekhouder die je hoort en ziet. En met ondernemende vrienden en collega’s om eens te checken of zij ook voelen wat jij voelt.

Je krijgt er ook veel voor terug. Niks zo dankbaar als mijn hart en ziel in mijn eten leggen en daarmee een verschil maken op de grote en kleine momenten. Want ja, dat is het schone van een cateringzaak. Je bent er op de belangrijke momenten van t leven.

Of mensen inspireren tijdens een kookworkshop. En dan nadien berichtjes of foto’s krijgen van wat ze thuis al allemaal gemaakt hebben.

Ook met woorden probeer ik steeds vaker het verschil te maken en iets te betekenen. Heel blij dat copywriting deel van mijn onderneming is geworden.

Maar mijn ondernemershart bloedt dit najaar ook wel wat. Want ja, van woelige tijd naar nog woeligere tijd huppelen is heel ondankbaar. Zeker als je vooruit wilt. En van t enthousiaste type bent.

Gelukkig ben ik ondertussen al lang genoeg onderneemster om niet meer zo snel in paniek te slaan. Schrijven is minder onderhevig aan crisissen. En de kleurrijke groenten blijven de revue passeren.

Maar ik word wel kwaad van die black friday zever. Want nee, de gemiddelde kleine ondernemer heeft geen gigantische marges of energie om belachelijke kortingen te geven op zijn of haar product. En trouwens, zou pakweg een advocaat komende vrijdag aan 70% korting pleiten?

En ja, ik word ook kwaad als bedrijven met vragen om een offerte, ik daar tijd en zorg in steek omdat ik nu eenmaal persoonlijk werk, en dan niks meer hoor. Euhmmmmm, ik ben geen emotieloze robot. Gelukkig heb ik dat in 8 jaar ondernemen bijna nooit voor, maar de laatste weken toevallig wel een paar keer na elkaar. Frustrerend.

Dus ja, dat ondernemen vraagt wel wat van een mens. Maar ik vind het wel nog altijd stoer dat ik onderneem. En dat ik iets maak met hart en ziel. Ik hoop dat nog lang te mogen doen. Samen met zoveel anderen.

Leve dus de dappere ondernemers.
Koop of bestel ook eens bij hen.
De firma dankt je.

Dat het vrijdag een groene vrijdag mag worden.

Comment