“Ja maar, ik kan niet koken”.
Dat hoor ik hier al wel eens.

Eerlijk? Volgens mij kan iedereen koken. Toch zeker groenten lekker klaarmaken.

Ok, vlees en vis, dat is een categorie apart. Want daar valt weinig mee te doen als je het te ver hebt laten komen. Maar groenten, daar zijn nog heel wat creatieve oplossingen mogelijk als het toch even anders uitgedraaid is dan je het had bedacht. En ja, ik heb dat ook al wel eens voor. Leve tapenades en soepen bijvoorbeeld voor de groenten die even niet deden wat je voorzien had. Mijn allereerste broccolitapenade is er ook gekomen omdat ik de roosjes iets te lang had laten blancheren. Godzijdank. Want die tapenade heeft hier al meermaals bewonderende ohhs en ahhhhs ontvangen als hij mocht pronken op zo’n krokante bruscetta. Niemand die hoeft te weten dat die eerste versie eigenlijk uit een spijtig voorval is geboren.

Groenten dus, daar kan je zoveel mee doen!
Als je maar durft combineren. En durft proeven.

Proeven. Durven. En nog meer proeven.
De heilige drievuldigheid om te kunnen spelen in de keuken.

Dat vraagt wat oefening, maar vooral vertrouwen.
En daar wil ik je heel graag bij helpen.

Dat kan al heel voorzichtig. Met de afhaal op donderdag bijvoorbeeld. Want ook daar zoek ik altijd naar de kleine dingen die het verschil maken. Die het af maken. Neem nu de tajine die donderdag op het menu staat. Altijd wat anders en altijd wat improviseren. Want de groenten in de tajine hangen af van het seizoen. En de ene keer is de wortel ook gewoon zoeter dan de andere keer. En dan moet je dus anders afsmaken. Dat is hier ook niet met vaste verhoudingen van komijn, gember, kaneel en look. Nee, ik vertrouw daar op mijn smaak.

Als die tajine dan van het vuur komt, is het uur van de waarheid aangebroken. Even checken of de specerijen er voldoende door komen, of er nog wat zout of peper mist.

En dan, dan komt de magie van citroen. De zeste en het sap. Er rijkelijk onder gemengd. Elke keer hét ingrediënt dat er voor zorgt dat alles schoon in elkaar valt. Alle smaken samenkomen.

Zo heeft elk gerecht, elke groente, elke salade, tapenade of ovenschotel wel zijn ultieme ingrediënt dat het doet kloppen. Beter maakt dan ervoor.

Als je maar durft. Durft combineren. Durft spelen. En vooral durft proeven.

Ik neem je graag mee op sleeptouw.
Wat proef jij zoal als je donderdag je portie vers eten thuis voorschotelt? Welke smaken, welke groenten, welke kruiden, welke kleine dingen maken voor jou het verschil? 4 weken op rij de kans om dat al eens te ontdekken.

Wil je zelf aan de slag?
Er komen smaakworkshops aan! Ik ga ze eerst even testen in klein comité voor ik ze op jullie loslaat.

Maar t is vertrokken.
Laat het maar mijn missie zijn om je te leren proeven zodat je durft combineren en spelen in de keuken.
Want ja, volgens mij kan jij echt wel koken. T is gewoon een kwestie van te vertrouwen op je smaak. En dat wil ik je heel graag leren.

Schrijf je vooral in op de nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven.

Zullen we?

Comment