Onlangs kwam een vriendin eten. Tegen al mijn gewoontes in ging ik een recept volgen. Begrijp me niet verkeerd, niets mis met recepten volgen. Ik doe dat gewoon bijna nooit aangezien ik meer van het type ben dat graag in kookboeken bladert om mee te reizen in andermans smakenpallet en voorraadkast. En na die culinaire ontdekkingstocht in mijn hoofd zet ik het boek met veel liefde mee tussen de anderen.
Ik proef en smaak al lezend of fantaserend, denk al eens "volgens mij past dat en dat ook goed samen" en als ik twijfel, google ik of iemand die ingrediënten al gecombineerd heeft of check ik de Smaakbijbel van Niki Segnit (leve dat boek!).
Kortom, als ik echt ga koken, kijk ik bijna altijd gewoon in mijn ijskast en voorraadkast - of nog beter naar de oogstklare groenten op het veld van Loof & Bezen . En dan bedenk ik ter plekke wat ik ga maken. Dus zelden bladerend in een kookboek.
Maar die bewuste zondag ging ik wel een recept volgen. Eentje uit De Morgen Magazine: groene shakshuka. Want ik had daarvoor het een en ander in huis. Kokosmelk, prei, erwtjes en eieren. Tot zover het recept. Al kokend verving ik uiteraard de prei deels door paksoi, werd de koriander kervel en bedacht ik dat walnoten minstens even lekker erbij gingen zijn dan de voorgestelde cashewnoten. En oh ja, ik paste de verhoudingen van alles ook nog wat aan.
De vriendin in kwestie verwonderde er zich over dat dit voor mij "eens echt een recept volgen" was.
Tja.
Heel lekker gegeten. Complimenten voor het recept. Volgende keer ga ik het wel nog iets anders doen om het nog wat meer in mijn smakenpallet te krijgen.
Ik ben wie ik ben.
Fijne reis in kookboekenland.
Liesbeth